Schoonmaakdienst nodig?Ontvang gratis vergelijkende offertes!
Schoonmaakdienst nodig?
Ontvang gratis vergelijkende offertes!

Schoonmaak : Vloerbedekking reinigen

Leestijd: 2 min

Vloerbedekkingen in hotels en kantoren verdienen speciale aandacht. De reiniging van de vloeren wordt veelal dagelijks gedaan. Dit is echter niet voldoende, zeker niet op plaatsen waar mensen de hele dag op hun schoenen lopen. Daarom hebben deze vloeren regelmatig een onderhoudsbeurt nodig. Zowel de dagelijkse schoonmaak als de regelmatige onderhoudsbeurt kunt u overlaten aan een schoonmaakbedrijf.

 Vloerbedekking reinigen

Regelmatig onderhoud tapijt

Bij het reinigen van vloerbedekking is het materiaal van de vloer van belang. Tapijt heeft een andere behandeling nodig dan bijvoorbeeld parket. Als kantoren of hotels  voorzien zijn van tapijt, is het van belang dat deze regelmatig extra grondig wordt gereinigd. Dit houdt in dat vlekken worden verwijderd met een speciale vlekkenbehandelaar en dat de stof wordt behandeld met speciale tapijtreiniger en tapijtbeschermer.

Onderhoud gladde vloeren

Gladde vloeren hebben regelmatig een onderhoudsbeurt nodig. Wat voor onderhoud dit is, hangt af van het materiaal van de vloer:

  • Parket: parket moet periodiek grondig worden onderhouden, dan gaat de vloer aanzienlijk langer mee. De houten vloer heeft regelmatig een nieuwe laklaag nodig. Vervolgens moet het parket worden gereinigd met een speciale olie of wax. Het onderhouden van een parketvloer is een heel karwei. De ruimte moet leeg worden gemaakt en er gaat flink wat tijd zitten in de werkzaamheden.
  • Laminaat: een laminaatvloer heeft weinig extra onderhoud nodig. U kunt de vloerbedekking af en toe laten reinigen met een speciaal middel, dan zal de vloer weer glimmen.
  • Linoleum: een linoleumvloer gaat langer mee als deze goed wordt onderhouden. Dit kan op verschillende manieren. De vloer kan worden gesprayd om kleine beschadigingen weg te werken. Denk bijvoorbeeld aan de eerste tekenen van slijtage omdat veel mensen over dezelfde plek van de vloer lopen. Na een tijdje volstaat deze reiniging niet meer, dan kan de bovenste polymeerlaag worden verwijderd, waarna een nieuwe laag wordt aangebracht. Een grondigere behandeling bestaat uit het verwijderen van alle polymeerlagen. De zogenoemde kale vloerbedekking wordt dan gereinigd met een sealer, waarna nieuwe polymeerlagen worden aangebracht. Dit is een flinke operatie die op kantoren het beste tijdens een weekeinde kan worden gedaan. De vloer is hierna als nieuw en kan weer jaren mee.

De kosten

De tarieven van schoonmaakbedrijven lopen uiteen. Bedrijven vermelden meestal geen prijsindicatie op hun website, wat het lastig maakt om een goede inschatting van de kosten te maken. Om dagelijks een vloerbedekking te laten reinigen bent u tussen de twintig en de veertig euro per uur kwijt.

Voor het periodieke onderhoud betaalt u meestal een vierkantemeterprijs. Deze is afhankelijk van het materiaal van de vloer en de aard van de werkzaamheden. Zo is het sprayen van een linoleumvloer goedkoper dan het strippen en vernieuwen van alle polymeerlagen. Met een laminaatvloer bent u het minste geld kwijt aan onderhoud, want deze vloersoort is het meest onderhoudsarm.