Schoonmaakdienst nodig?Ontvang gratis vergelijkende offertes!
Schoonmaakdienst nodig?
Ontvang gratis vergelijkende offertes!

Schoonmaak : Mechanische ventilatie reinigen

Leestijd: 3 min

Mechanische ventilatie is ideaal in woningen en op kantoren. Het systeem voert vervuilde lucht af, waarna frisse lucht overblijft. Dit heeft een positief effect op de gezondheid. Het is dan wel van belang om de mechanische ventilatie regelmatig te laten reinigen. Dit kunt u aan een professioneel schoonmaakbedrijf overlaten.

 Mechanische ventilatie reinigen

Twee soorten mechanische ventilatie

Er zijn twee soorten mechanische ventilatie. Dit zijn:

  • Afvoerventilatie: een afvoerventilatiesysteem doet niets anders dan vervuilde lucht afvoeren.
  • Warmteterugwin-installatie: dit systeem zorgt er niet alleen voor dat vervuilde lucht wordt afgevoerd, maar het pompt ook frisse buitenlucht naar binnen. Deze frisse lucht wordt opgewarmd voor het de binnenruimte in wordt geblazen. Zo bent u altijd omgeven van frisse lucht van een aangename temperatuur. Met dit systeem beperkt u bovendien de energiekosten.

Beide soorten mechanische ventilatie dienen periodiek te worden schoongemaakt.

Mechanische ventilatie laten reinigen

Mechanische ventilatie zorgt voor frisse lucht en is daarmee goed voor de gezondheid. Het is daarbij wel van belang om de mechanische ventilatie regelmatig te reinigen, anders gaat het positieve effect op de gezondheid verloren. Bovendien is onderhoud noodzakelijk voor het behoud van het apparaat.

De reiniging en het onderhoud bestaan uit een aantal werkzaamheden:

  • Reiniging van de motor en afzuigers: de motor en de afzuigers van mechanische ventilatie worden na verloop van tijd vies. Er komt veel stof in terecht. Dit gaat niet alleen ten koste van de hygiëne, maar het kan de techniek van het apparaat ook beschadigen. Daarom is een periodieke schoonmaak van deze onderdelen van groot belang.
  • Reiniging van de luchtkanalen: de luchtkanalen moeten regelmatig worden schoongemaakt. Deze kanalen zijn vaak lastig te bereiken, maar een specialist op het gebied van ventilatiereiniging heeft hiervoor de juiste kennis, vaardigheden en geschikt gereedschap in huis.
  • Schoonmaak van de filters: de filters van mechanische ventilatie moeten periodiek stofvrij worden gemaakt of worden vervangen.

Ventilatie zelf schoonmaken

Een uitgebreide periodieke reiniging van mechanische ventilatie is absoluut noodzakelijk. Dit volstaat echter niet. Het is belangrijk om het apparaat ook tussentijds goed schoon te houden. Het rooster kan worden schoongemaakt met een stofzuiger, met een natte doek of een borstel. Zorg dat het rooster goed droog is voor u het apparaat weer inschakelt.

Verder is het van belang om de ruimte waarin wordt geventileerd regelmatig goed te luchten. Dit verbetert de luchtcirculatie.

Wat kost het?

Als u uw mechanische ventilatie wilt laten reinigen heeft u twee mogelijkheden. U kunt een eenmalig bedrag betalen of een servicecontract afsluiten. De laatste optie is het meest voordelig. U betaalt dan een paar euro per maand. Bovendien hoeft u dan niet meer na te denken over de planning van het onderhoud. Het bedrijf dat de reiniging van de mechanische ventilatie voor zijn rekening neemt houdt dit voor u bij.

Als u kiest voor de eenmalige reiniging bent u in totaal meer kwijt dan wanneer u een servicecontract afsluit. Als u echter nog geen contract heeft, maar uw mechanische ventilatie wel aan reiniging toe is, is dit een optie. U kunt het onderhoud dan op korte termijn laten uitvoeren en heeft de mogelijkheid om daarna vooralsnog een contract af te sluiten.