Magazijninrichting & Magazijnstellingen:Ontvang gratis tot 4 offertes binnen 48 uur!
Magazijninrichting & Magazijnstellingen:
Ontvang gratis tot 4 offertes binnen 48 uur!

Magazijninrichting : Magazijnstellingen: voor wie?

Leestijd: 3 min

Magazijnstellingen zijn er is vele soorten en maten en voor verschillende doeleinden. De vraag voor wie deze stellingen geschikt zijn is dus niet eenduidig te beantwoorden. Binnen verschillende bedrijfstakken worden magazijnstellingen gebruikt en zelfs binnen een bedrijf kan er sprake zijn van verschillende soorten stellingen.

Welke soorten stellingen zijn er?

De functie van een stelling geeft vaak al een indicatie van de bedrijfstak waarbinnen de betreffende stelling zijn toepassing kent. Er is een vrij ruim aanbod aan magazijnstellingen. Enkele voorbeelden:

  • Legbordstelling

Deze stelling wordt meestal gebruikt in een magazijn om goederen netjes en overzichtelijk op te slaan. Het is één van de meest gebruikte toepassingen en wordt gebruikt binnen verschillende bedrijven. Ook kan een dergelijke stelling bijvoorbeeld worden gebruikt om in een winkel producten tentoon te stellen. Een legbordstelling bestaat uit o.a. stijlen, staanders en uiteraard legborden en is verkrijgbaar in diverse afmetingen.

  • Palletstelling

Dit is een grote stelling waarop goederen op pallets geplaatst kunnen worden. De stelling wordt gebruikt in grote magazijnen en bedrijfshallen. Een palletstelling bestaat uit stijlen en liggers en in opgedeeld in verschillende secties. Binnen deze secties kan met een heftruck of een palletwagen een pallet geplaatst of uitgenomen worden.

  • Draagarmstelling

Dit is een stelling waarbij geen planken of vloeren gebruikt worden, maar draagarmen. Draagarmstellingen worden meestal gebruikt in sectoren waar bijvoorbeeld bouwmaterialen opgeslagen moeten worden, zoals planken of buizen.

  • Grootvakstelling

Deze stelling wordt gebruikt om goederen van grote afmetingen op te slaan. Zoals de naam al doet vermoeden bestaat deze stelling uit grote vlakken. Omdat een grote afmeting van goederen vaak ook een hoger gewicht met zich meebrengt is een grootvakstelling erg stevig en kent deze een hoog draagvermogen.

  • Breedvakstelling

Deze stelling heeft als functie om een groot aantal goederen naast elkaar op te slaan. Dit vooral met het oog op het hebben van een goed overzicht. Een dergelijke magazijnstelling wordt ook wel een bandenstelling genoemd, omdat de stelling vaak toegepast wordt in autobedrijven.

  • Archiefstelling

Dit is qua afmeting een wat kleinere stelling die gebruikt wordt om mappen en dozen op te slaan. De indeling van een dergelijke stelling is vaak vrij flexibel en er zijn tevens verrijdbare modellen verkrijgbaar, zodat u de stelling gemakkelijk kunt verplaatsen. Veel archiefstellingen hebben een hanggedeelte (voor mappen) en een legborddeel (voor dozen en overige materialen).

Welk bedrijf, welke magazijnstellingen?

De functie van magazijnstellingen verraadt al veel over de toepassing ervan en de sector waarbinnen een betreffende stelling gebruikt kan worden. Een bandenstelling wordt logischerwijs gebruikt door een bandenservice of een garagehouder. En een draagarmstelling zal doorgaans te vinden zijn in een bouwmarkt of bij verschillende bouwbedrijven met opslag van eigen materialen. Andere magazijnstellingen hebben weer een algemenere toepassing, maar hebben uiteraard wel hun eigen functie.

Legbordstellingen kunnen in verschillende bedrijfstakken worden gebruikt, bijvoorbeeld in een supermarkt. De toepassing kan hier zowel in het magazijn als in de winkel zelf zijn. Een groothandel zal daarnaast vaak gebruik maken van palletstellingen, vooral oo vanwege het feit dat goederen hier doorgaans opgeslagen en gepresenteerd worden op pallets. Archiefstellingen, tenslotte, kennen hun toepassing in verschillende sectoren. Dit vanwege het feit dat nagenoeg ieder bedrijf in grotere of kleinere mate een archief heeft. Hoe u het dus ook wendt of keert, een magazijnstelling wordt binnen zeer veel bedrijven gebruikt.