Magazijninrichting & Magazijnstellingen:Ontvang gratis tot 4 offertes binnen 48 uur!
Magazijninrichting & Magazijnstellingen:
Ontvang gratis tot 4 offertes binnen 48 uur!

Magazijninrichting : De voordelen van een doorrolstelling

Leestijd: 3 min

Een doorrolstelling heeft als functie de opslag van zware goederen die direct binnen handbereik dienen te zijn. Dit wordt gerealiseerd via de FIFO-methode: de goederen die als eerste in de stelling geplaatst worden, gaan er ook als eerste weer uit. Wat houdt een dergelijke magazijnstelling nu precies in en binnen welke sectoren worden deze stellingen gebruikt? En welke kosten brengt een dergelijke stelling met zich mee?

Wat is een doorrolstelling?

Een doorrolstelling kan het beste worden beschouwd als een palletstelling waarin rollenbanen gemonteerd zijn. Door deze banen kunnen de goederen die er op geplaatst worden gemakkelijk worden doorgerold naar achteren. Ook kunnen er frames met rollenstrip worden toegepast voor dozen en kratten. Omdat er bij een dergelijke stelling wordt gewerkt middels het First In First Out principe (de FIFO-methode), zijn er voor deze stellingen twee gangpaden benodigd. Wat er aan de voorkant in gaat, komt er aan de andere kant dus weer uit. De goederen rollen daarbij vanzelf naar de achterkant door de hoek waarin de rollenbaan gelegd is. Ook is de methode Last In First Out (LIFO) mogelijk, door toepassing van een push-back systeem.

Voor welke bedrijven?

Doorrolstellingen worden gebruikt door bedrijven die goederen hebben met een hoge doorvoersnelheid. Dit is bijvoorbeeld het geval bij orderpicking. In een magazijn worden bestellingen aan één kant van de stelling bijvoorbeeld ingepakt, voorzien van een adres en ingevoerd en aan de andere kant van de stelling worden de goederen opgepikt door de bezorgdienst. Dat is een manier waarop een doorrolstelling kan worden toegepast binnen een bedrijf. Een bedrijf dat auto-onderdelen levert aan garages en particulieren zou bijvoorbeeld baat kunnen hebben bij een dergelijk systeem.

Wat zijn de voordelen?

Een doorrolstelling kan een ideale oplossing binnen uw bedrijf vormen. Enkele voordelen van een dergelijke magazijnstelling zijn:

  • Snelheid. Met doorrolstellingen kunnen goederen zeer snel doorgevoerd worden. Dit verhoogt bijvoorbeeld het aantal bestellingen dat per uur binnen uw bedrijf doorgevoerd kan worden.
  • Kostenbesparing. Doordat u meer goederen binnen een bepaalde tijd door kunt voeren, kunt u sneller werken en heeft u een hogere opbrengst. De kosten per saldo gaan dus omlaag.
  • Ruimtebesparing. Een doorrolstelling kan niet alleen voor de doorvoer van goederen worden gebruikt, maar ook voor opslag van goederen. Boven de roldelen kunnen palletstellingen worden geplaatst zodat uw stelling meerdere functies krijgt. Ook zijn doorrolstellingen zeer compact uitgevoerd. U gebruikt zo een kleiner oppervlak van uw bedrijfsruimte dan u normaliter zonder magazijnstelling zou doen.
  • Minder arbeidsintensief. Doordat de goederen in de stelling automatisch naar het gedeelte rollen waar ze uitgenomen worden, hoeft een medewerker deze goederen niet te verplaatsen. U bespaart zo op arbeid en ook nog weer eens op kosten.

Wat zijn de kosten?

De prijs van een doorrolstelling is van verschillende factoren afhankelijk. De totale kosten zijn daarnaast ook nog eens afhankelijk van de indeling van uw bedrijfsruimte en het systeem waarvoor u kiest. Ook is het afhankelijk van het feit of het bijvoorbeeld gaat om een doorrolstelling voor pallets of voor dozen en kratten. Voor een eenvoudige stelling moet u uitgaan van prijzen vanaf € 1000.