Beveiligingssysteem voor bedrijvenOntvang meerdere offertes voor bewaking en beveiligingsystemen
Beveiligingssysteem voor bedrijven
Ontvang meerdere offertes voor bewaking en beveiligingsystemen
Vergelijk & rust uw onderneming voor de beste prijs uit! Vergelijk & rust uw onderneming voor de beste prijs uit!

Beveiliging : Soorten bewakingscamera’s

Leestijd: 3 min

Bij de aanschaf van een bewakingscamera heeft u een ruime keuze uit een groot aantal typen camera's. Iedere bewakingscamera voorziet in een andere beveiligingsbehoefte. Afgezien van deze verschillen, zijn er ook verschillen in technologie. U leest hier over de verschillende toepassingen en technologieën.

Bewakingscamera

Bewakingscamera: binnen of buiten?

De eerste vraag die u zichzelf dient te stellen is of u een bewakingscamera voor binnen of buiten nodigt heeft.

Buiten:

Dit materiaal moet aan de volgende eisen voldoen:

 • Bestand tegen elk weertype
 • Compleet wateren stofdicht
 • Film zowel overdag als s’nachts

Er bestaan meerdere modellen voor buitengebruik:

 • Boxcamera: Deze camera wordt beschermd door een hermetisch afgesloten box
 • Een Dome camera: deze camera heeft een geheel bolle lens, waardoor deze goed bestand is tegen vandalisme
 • Een infraroodcamera: Deze camera kan doormiddel van LED geduurde de nacht filmen. Het beeld is zwart en wit.
 • Een dag/nacht camera: deze camera filmt zowel overdag als s’nachts, door het waarnemen van een bepaalde lichtintensiteit.

Binnen:

Binnencamera’s dienen voornamelijk discreet en esthetisch te zijn.

 • Een Dome camera: Deze variant wordt binnen gebruikt en kan aan het plafond worden vast gemaakt. De camera kan handmatig worden ingesteld op een bepaald punt.
 • Een 180°/360° camera: zoals de naam al zegt kan deze camera in meerdere richtingen filmen. Deze richtingen zijn op afstand in te stellen.

Product

Dag/nacht

Infraroodcamera

Spion- of minicamera

Dome

180/360 camera

Box camera

Buiten

x

x

 

x

 

 

Binnen

x

x

x

x

x

 x

Infrarood

 x

 x

 

 x

x

 

Dag

x

x

x

x

 

 

Nacht

 x

x

 

 x

 

 

Discreet

 

 

 x

 x

 x

 

Goede beveilig vandalisme

x

x  

x

x

Bewaking gevoelige zone’sx   x 
Bewaking grote gebieden   x  
Vast  xx  
Audiosysteem  x  x

 

Bewakingscamera: analoog of digitaal?

Naast de keuze uit binnen of buiten, dient u ook te denken aan het soort technologie.

 • AnaloogAnaloge bewakingscamera’s hebben twee of drie aansluitingen. Eén van deze aansluitingen is voor de voeding die de stroomvoorziening naar de bewakingscamera regelt. De tweede aansluiting noemen we een bnc-aansluiting, welke dient om een coaxkabel op de bewakingscamera aan te sluiten die de beeldoverdracht regelt. Er zijn beveiligingscamera's die een derde aansluiting hebben: een data aansluiting. Via deze aansluiting kan de bewakingscamera bestuurd worden. Indien u een analoge beveiligingscamera aanschaft dan heeft u tevens een harddiskrecorder nodig om de videobeelden op te kunnen slaan. Afhankelijk van de recorder kunt u vier tot zestien camera's op de harddiskrecorder aansluiten.
 • Digitaal

Tegenwoordig wordt er veel gebruik gemaakt van bewakingscamera’s die digitale opnames maken. Ze staan beter bekend als IP netwerk camera's en kunnen de videobeelden verzenden naar een computer netwerk of via het internet. Ook kunnen ze van hieruit bediend worden. Er valt een onderscheid te maken in twee typen digitale beveiligingscamera's: gecentraliseerde digitale camera's en gedecentraliseerde.

 • Gecentraliseerde bewakingscamera: deze camera's hebben een netwerk videorecorder nodig om de videobeelden op te kunnen slaan.
 • Gedecentraliseerde bewakingscamera: deze camera's hebben een eigen opslag in de vorm van bijvoorbeeld een harddisk of staan direct in verbinding met een netwerk.

De juiste keuze

Het maken van de juiste keuze is afhankelijk van uw wensen en beveiligingsbehoefte. Stelt u hoge eisen aan de kwaliteit van de camerabeelden en is het voor u belangrijk om overal toegang te hebben tot uw videobeelden of de bediening van uw camera, dan is een digitale camera een juiste keuze. De totale kosten van een digitaal beveiligingssysteem zijn hoger dan die voor een analoog systeem. Heeft u een beperkter budget en heeft u niet de behoefte uw camera op afstand te bedienen, dan kiest u voor analoge beveiligingscamera's.