Beveiligingssysteem voor bedrijvenOntvang meerdere offertes voor bewaking en beveiligingsystemen
Beveiligingssysteem voor bedrijven
Ontvang meerdere offertes voor bewaking en beveiligingsystemen
Vergelijk & rust uw onderneming voor de beste prijs uit! Vergelijk & rust uw onderneming voor de beste prijs uit!

Beveiliging : Brandbeveiliging

Leestijd: 2 min

Vanaf 1 januari 2013 zijn rookmelders verplicht geworden in huurhuizen. Dit was al een tijd verplicht binnen bedrijven. De nasleep van een brand is dan ook niet te overzien, ook binnen een bedrijf. Wat voor typen brandbeveiliging is er? Wat kost zo’n installatie? Wat zijn de wettelijke verplichtingen omtrent de plaatsing?

Brandbeveiliging

Brandbeveiliging : brandalarm

Een brandalarm dient u te alarmeren op een (beginnende) brand zowel overdag als s’nachts. Dit werkt doormiddels van detectoren geplaatst aan het plafond.

Er bestaan drie typen detectors:

  • Rookmelders:

Rookmelder kunnen werken op batterijen of via het stroomnet middels bedrading. Het systeem met bedrading heeft een noodbatterij voor wanneer de stroom uitvalt. Beide systemen werken 24/7. Rookmelders kunnen al in een vroeg stadium va een brand alarm slaan.

  • Warmtemelders:

Deze systemen kunnen geplaatst worden daar waar rookmelders niet werken. Bijvoorbeeld in de keuken van een woning waar bij het koken rook vrij komt. Of in de werkplaats van een bedrijf waar gewerkt wordt met machines die rook of stof produceren. Deze melders geven een alarm af in het geval de temperatuur een bepaalde maximum temperatuur overschrijdt.

Hierdoor zullen beginnende branden minder snel worden gedetecteerd.

  • Koolmonoxidemelders:

Dit systeem slaat alarm wanneer er een te hoge concentratie koolmonoxide in de lucht wordt gemeten. Koolmonoxide ontstaat bij brand of een onvolledige verbranding van gas of brandstof. Deze melders worden dan ook geplaatst daar waar gas wordt verwerkt. Bijvoorbeeld bij gaskachels, CV-ketels of in keukens.

Hoeveel kost brandbeveiliging?

Een rookmelder kost gemiddeld rond €20. Maar wanneer u een compleet systeem wilt installeren moet  u denken aan een bedrag tussen €200 en €1000, afhankelijk hoe uitgebreid een systeem is.

De melders plaatsen

Rookmelders, warmtemelders en koolmonoxidemelders dienen per voorkeur aan het plafond te worden geïnstalleerd. Op deze manier zullen zij het snelst alarm kunnen slaan. Het wordt afgeraden om de melders te dicht bij ramen en deuren te plaatsen. Idealiter worden ze geplaatst in elke gang en ruimte op elke etage, in het midden van de ruimte en niet te dicht bij hang of stalampen. Daarnaast dienen de melders regelmatig van stof te worden ontdaan en elke maand dienen de systemen die werken op batterijen te worden getest.

Wetgeving omtrent rookmelders

Een passende brandbeveiliging is verplicht binnen bedrijven. Natuurlijk zou iedereen ook een dergelijke beveiliging in zijn woning moeten plaatsen. Dit is echter niet altijd verplicht. In Nederland zijn rookmelders in nieuwbouwwoningen verplicht. En sommige verzekeringen stellen eisen omtrent brandbeveiliging en -preventie.