Beveiligingssysteem voor bedrijvenOntvang meerdere offertes voor bewaking en beveiligingsystemen
Beveiligingssysteem voor bedrijven
Ontvang meerdere offertes voor bewaking en beveiligingsystemen
Vergelijk & rust uw onderneming voor de beste prijs uit! Vergelijk & rust uw onderneming voor de beste prijs uit!

Bescherming tegen indringers met een aanwezigheidsdetector

Leestijd: 7 min

Of het nu gaat om de beveiliging van een particuliere woning, een werkruimte of een bedrijf, de aanwezigheidsdetector is vandaag de dag een van de meest doeltreffende apparaten voor bewaking en beveiliging. De ontwikkeling ervan hangt nauw samen met die van de domotica, d.w.z. het geheel van al deze toepassingen die met elkaar en met het internet zijn verbonden en die samenwerken om een woning veiliger, praktischer, aangenamer en “intelligenter” te maken. Hoewel de ontwikkeling van domotica wordt gestuurd door de vraag van de particuliere markt, blijken aanwezigheidsdetectoren voor bedrijven ook steeds vaker een effectieve oplossing.

Het grote aantal technologieën dat momenteel beschikbaar is op de markt en de zeer uiteenlopende prijzen die worden gevraagd, leiden echter tot een enigszins paradoxale situatie. De detector vindt indringers automatisch en onmiddellijk, maar het vinden van een detector die aan uw eisen voldoet gaat allesbehalve automatisch!

Om te bepalen welk model voor u het meest geschikt is, moet u eerst begrijpen hoe aanwezigheidsdetectoren werken, welke soorten technologieën er tegenwoordig beschikbaar zijn en hoe deze systemen moeten worden geïnstalleerd.
Bij het maken van een keuze is het belangrijk de te verwachten prijzen te vergelijken, ... maar daarnaast moet er ook naar een aantal objectieve criteria gekeken worden!

Hoe werkt een bewegingsmelder, hoe wordt hij geïnstalleerd en welke systemen zijn er?
Een bewegingsmelder is een stukje domotica-apparatuur dat weliswaar in de eerste plaats op het aspect veiligheid is gericht, maar dat de gebruiker ook andere voordelen oplevert.

Afgezien van enkele basisprincipes wordt de werking van de detector bepaald door het gebruikte type technologie en door de juiste installatie van de apparatuur.

Werking: de basisprincipes

De aanwezigheidsmelder als elektronisch bewakingssysteem is een apparaat dat is ontworpen voor het automatisch detecteren van een persoon op een bepaalde plaats. Al naar gelang de gebruikte technologie, gebeurt dat op basis van bepaalde waarnemingen die samenhangen met de gebruikte technologie. Afhankelijk van het gebruiksdoel wordt deze persoon (vervolgens) geïdentificeerd als een legitieme gebruiker of als (een) indringer.

Een detector kan onderdeel uitmaken van een anti-inbraaksysteem en zal in dat geval gekoppeld zijn aan een alarm of aan een ander afschriksysteem. Maar binnen de domotica kunnen deze systemen ook simpelweg dienen om het leven van de gebruiker makkelijker te maken, door bijvoorbeeld automatisch het licht aan te doen wanneer de gebruiker passeert, of door een deur te openen, enz.

Het aspect "domotica" van deze systemen ligt in hun verbinding met andere aangesloten apparatuur op de plaats die wordt bewaakt. Het systeem kan dusdanig worden ingesteld dat het bij detectie een hifi-installatie, een televisie, een camera, een alarm of een ander elektrisch huishoudelijk apparaat activeert.

Welke verschijnselen worden gedetecteerd, hangt af van de gebruikte technologie. Sommige detectoren zullen beweging detecteren, andere geluid, en weer andere warmtebronnen… maar ook bepaalde kenmerken van de plaats die wordt bewaakt.

De verschillende aanwezigheidsdetectiesystemen

Detectoren kunnen worden onderverdeeld in verschillende soorten categorieën, afhankelijk van hun basistechnologie, hun functionaliteit en hun toepassingsgebied.

In de categorie basistechnologie komen twee hoofdtypen naar voren:

  •  Een perimeterdetector (een of meer lange smalle bundels die alle uitgangen in een muur of een gevel beschermen) …
  • …of een volumetrische detector (bescherming van een volume, d.w.z. een specifieke ruimte of vertrek).

Als het gaat om functionaliteit, kunnen zes hoofdtypen detectoren worden onderscheiden:

  • De foto-elektrische sensor detector werkt met een bundel infrarood licht die het alarm in werking stelt wanneer hij door beweging wordt onderbroken. De detector bestaat uit twee onderdelen: een infrarode lichtbron (dus onzichtbaar voor het blote oog) en een lichtsensor. Dit type detector wordt vaak gebruikt in kleine winkels;
  • De infrarood detector is in de eerste plaats een warmtedetector. Hij registreert snelle veranderingen in de infraroodwarmte op een bepaalde plek;
  • Microgolfdetectoren of dubbelspanningsdetectoren kunnen infrarooddetectoren vervangen op plaatsen waar het infrarode licht wordt verstoord, zoals in de buurt van warmtebronnen of airconditioningunits. Deze systemen nemen aanwezigheid waar op basis van criteria zoals de grootte van het gedetecteerde object, de hoek ervan en de bewegingssnelheid;
  • De radar-aanwezigheidsdetector werkt door radiogolven (of ultrageluid) uit te zenden. Deze golven volgen een specifieke baan. Wanneer er een verandering optreedt, waardoor de weerkaatsing van de golven wordt verstoord, gaat het alarm af. Dit zijn de detectoren die oorspronkelijk bewegingsdetectoren werden genoemd;
  • De glasbreukmelder, die ter bescherming van ramen wordt geïnstalleerd, reageert op een kenmerkende slag of kenmerkend geluid;
  • De openingsdetector, ter bescherming van deuren en ramen, werkt door middel van een magnetisch veld.

Naast deze technologische verschillen zijn er ook verschillen in gebruik:

  • Detectoren voor binnenruimten zijn over het algemeen volumetrische, infrarood- of microgolfdetectoren;
  • Detectoren voor buiten zijn meestal perimeter-, radar- of foto-elektrische sensoren.

Tot slot zijn sommige alarmen uitgerust met bedrading terwijl er ook draadloze alarmen zijn, die met elkaar communiceren via radiogolven en werken op batterijen.

De installatie is meestal heel eenvoudig

De installatie van bewegings- of aanwezigheidssensoren is in de regel heel simpel. Uiteraard zijn draadloze sensoren nog gemakkelijker om te installeren dan sensoren met bedrading, maar dat neemt niet weg dat sommige draadloze sensoren nog steeds op stroom moeten worden aangesloten. Verder wordt aangeraden de sensoren te plaatsen in de belangrijkste ruimten, en op plaatsen met veel loopverkeer (gangen of ingangen).

Naast deze basiselementen zijn er, afhankelijk van het systeem, bepaalde bijzonderheden waarmee rekening moet worden gehouden:

  • Sommige detectoren worden tegen het plafond geplaatst, terwijl andere aan een muur moeten worden bevestigd;
  • Als het bereik dat moet worden beveiligd te groot is, kunt u een infraroodbarrière gebruiken. Een zender en een ontvanger moeten dan op elkaar worden afgestemd om met elkaar te communiceren en om een indringer over een afstand van maximaal 200 meter te kunnen detecteren;
  • Er moet goed worden gelet op de plaatsing van de infrarooddetectoren. De omgevingstemperatuur mag niet hoger zijn dan 35°C en de detectoren moeten zich op afstand bevinden van airconditioning, warmtebronnen, ramen, enz.

De keuze van een aanwezigheidsdetector: objectieve criteria en prijzen

Laten we eens kijken naar infrarood-bewegingsdetectoren. Daarvan bestaan er twee soorten: bewegingsdetectoren voor binnen en bewegingsdetectoren voor buiten.
Hoe werken deze detectoren? En wat bepaalt de voorkeur om ofwel in de een ofwel in de ander te investeren?

Het prijscriterium

Omdat er zoveel verschillende technologieën op de markt zijn, lopen de prijzen van aanwezigheidsdetectoren sterk uiteen. Zo kost een eenvoudige aanwezigheidsmelder minder dan 30 euro, maar een model met meer geavanceerde functies zal al snel 100 euro kosten. Toch zal een gebruiker maar zelden één detector kopen en zal hij gewoonlijk meerdere ruimtes willen beveiligen.

Met name wanneer de detector voor inbraakbewaking wordt gebruikt, moeten de kosten van het gehele beveiligingssysteem, met inbegrip van alarmen, camera's en bijbehorende accessoires, worden bekeken.
Er moet ook rekening worden gehouden met de kosten van de installatie van een aanwezigheidsmelder, maar zoals gezegd, tenzij u een aanwezigheidsmelder met zeer geavanceerde technologie kiest, kan deze installatie door een doe-het-zelver worden gedaan.

Wat de service betreft, is het raadzaam de prijs van een onderhouds- en servicecontract mee te nemen in de schatting van het totaalplaatje van de kosten. Een detector die maandenlang werkt totdat hij, net op de dag dat hij iets had moeten detecteren, defect raakt, is een totaal nutteloze detector!

Andere selectiecriteria

Er zijn verschillende andere criteria die van invloed zijn op de keuze van een detector:

  • De hoek van detectie (d.w.z. het gebied dat door de detector wordt bestreken);
  • Het bereik van het signaal (in meters, gewoonlijk tussen 3 en 12 meter maar dit kan oplopen tot 24 meter) en het aantal detectiebundels;
  • Het type stroomvoorziening en de autonomie (doorgaans aangegeven in jaren);
  • Voor detectoren voor buiten, de mate van bescherming tegen verwering of vandalisme;
  • De mogelijkheid om al dan niet automatisch foto's te nemen wanneer een verschijnsel wordt waargenomen;
  • Het herkennen van dieren, ook bekend als "huisdierimmuniteit", voorkomt vals alarm bij beweging van een kat of hond;
  • De pulsteller bepaalt het aantal opeenvolgende pulsen dat moet worden gedetecteerd voordat het alarm afgaat. Dit is bijzonder nuttig in omgevingen waar veel "reuring" is;
  • Automatische uitschakeling die na een radiosignaal (communicatie met het bedieningspaneel), de batterij spaart. Een paar minuten na de laatste detectie worden de detectoren weer actief.

Over het algemeen zijn het de nauwkeurigheid van een detector en zijn vermogen om legitieme of ongevaarlijke gebeurtenissen te onderscheiden van echte inbraken die het prijsverschil tussen twee modellen bepalen. Een detector moet zo goed mogelijk onderscheid kunnen maken tussen de gebruiker en zijn personeel of zijn huisdieren, en echte indringers!

Voor nauwkeurige informatie over prijzen kunt u gratis en vrijblijvend een offerteaanvraag voor een aanwezigheidsdetector invullen.