Bedrijfsverzekeringen Nodig?
Ontvang Gratis tot 4 Offertes binnen 48U!
  • Profiteer van de speciaal voor onze gebruikers onderhandelde speciale promoties:
    3 maanden gratis abonnement, geen installatiekosten, speciaal welkomstcadeau… of andere aanbiedingen.

  • Ontdek voor u onbekende leveranciers. Wellicht hebben ze net datgene wat u zoekt of helpen ze u voor een interessantere prijs.

  • Win tijd door uw offerteaanvragen in één keer bij verschillende leveranciers te plaatsen.

  • Als gebruiker betaalt u niets voor onze dienst.

Bedrijfsverzekeringen : AVB = Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven

Leestijd: 2 min

Als bedrijf loopt u tijdens werkzaamheden al snel risico’s. U kunt onverhoopt schade veroorzaken waarvoor u aansprakelijk bent. De kosten hiervan kunnen behoorlijk hoog liggen. Daarom is er de AVB, oftewel de Aansprakelijkheidsverzekering Voor Bedrijven.

Aansprakelijkheidsverzekering Bedrijven

Bedrijfs- of beroepsaansprakelijkheid?

De AVB bestaat uit bedrijfs- en beroepsaansprakelijkheid. Dit is het verschil:

Bedrijfsaansprakelijkheid:

U of één van uw werknemers kunnen, tijdens werkzaamheden, per ongeluk schade toebrengen aan materiaal of personen. Een geijkt voorbeeld hiervan is de koffie over andermans laptop. Een aansprakelijkheidsverzekering vergoedt deze door u veroorzaakte beschadiging.

Beroepsaansprakelijkheid:

Hierbij gaat het om fouten die kunnen worden gemaakt bij het professioneel handelen en die grote consequenties hebben. Denk bijvoorbeeld aan een arts die een verkeerde diagnose stelt, een programmeur die een applicatie aflevert met een fout erin, of een journalist die op grond van verkeerde informatie iemands imago schaadt. Dit zijn allemaal voorbeelden van fouten tijdens het beroepsmatig handelen met verstrekkende gevolgen. Bedrijven draaien op voor de vaak torenhoge schade die ontstaat als gevolg van dergelijke fouten. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dekt dit.

Voor wie?

Bij het afsluiten van een ABV is het verstandig om na te gaan of u een bedrijfs- of een beroepsaansprakelijkheidsverzekering wilt, of een combinatie van beiden. Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering is in alle gevallen raadzaam, ook als u ZZP-er bent. Een ongeluk zit in een klein hoekje en de verzekering is relatief voordelig. U hoeft niet diep in de buidel te tasten om hoge kosten te voorkomen. Natuurlijk zijn er branches waarin de risico’s naar verhouding hoog zijn. Denk bijvoorbeeld aan de bouw. De hele dag wordt met materieel gewerkt. In deze branche is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering dan ook onmisbaar.

Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering is niet voor alle bedrijven noodzakelijk. Bent u bijvoorbeeld bakker? Als uw brood mislukt, dan bent u zelf degene die last heeft van de consequenties; u richt hiermee geen schade aan een ander aan. Maken mensen die in de IT werken echter een fout, dan zijn de consequenties voor de klant mogelijk aanzienlijk. Daarom is het in deze branche juist wel verstandig om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Tip: Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de maximale vergoeding per incident en de maximale vergoeding per jaar. Houd hier rekening mee bij het afsluiten van een AVB.

Premie

Bij alle beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen wordt de premie bepaald aan de hand van een risicocalculatie. Dit risico wordt niet alleen vastgesteld op basis van de branche waarin u werkt, maar ook aan de hand van de grootte van uw bedrijf. Daarom kan het nooit kwaad om te informeren wat voor u de kosten zijn van deze verzekering.