Websites en WebwinkelsVergelijk de aanbiedingen en vind de voordeligste optie voor jou!
Websites en Webwinkels
Vergelijk de aanbiedingen en vind de voordeligste optie voor jou!
Ontvang gratis meerdere offertes! Ontvang gratis meerdere offertes!

Ontdek software voor het maken van websites!

Leestijd: 5 min

Wilt u een website maken om uw bedrijf te promoten? Weet dat het tegenwoordig mogelijk is de kosten te beperken door zelf een website te bouwen met behulp van content managementsystemen (CMS). Maar pas op, want niet alle CMS zijn hetzelfde en soms zijn enige computervaardigheden noodzakelijk.

Om alles wat overzichtelijker te maken, vindt u in dit artikel alles wat u moet weten over software voor het bouwen van een website.

Hoe werkt software voor het creëren van een website (CMS)?

In 20 jaar tijd zijn de gewoonten van de consument veranderd. Tegenwoordig gebruikt 91% van de consumenten het internet om producten of diensten te vinden. Daarom is aanwezigheid op internet van essentieel belang geworden, zowel om klanten aan te trekken als om te kunnen concurreren.
Met behulp van webdesignsoftware kunt u uw eigen webpagina maken, maar u kunt ook een professional (ook wel webmaster genoemd) inhuren om dit voor u te doen. Natuurlijk zullen de prijs en de bestede tijd niet hetzelfde zijn! Het inschakelen van een webmaster is duurder, maar u kunt ervan uitgaan dat uw site dan binnen 10 dagen online is. Zelf een website voor uw bedrijf maken duurt weliswaar langer, maar is bijna gratis, afhankelijk van de gebruikte software.

Maar alvorens dieper in te gaan op de vraag hoe software voor het maken van websites werkt, is een korte uitleg op zijn plaats! Niet alle sites hebben dezelfde functie. Het is belangrijk een onderscheid te maken tussen een "showcase-site" en een "e-commerce site".
De showcase-site toont uw bedrijf, uw vereniging of uw activiteit. Het is in zekere zin de onlineversie van een reclamefolder. Met andere woorden, met een showcase-site kunt u uw bedrijf presenteren en zichtbaar maken, maar uw bezoekers kunnen uw producten niet online kopen.

Als u via internet wilt verkopen, moet u een e-commercesite opzetten.
Een e-commercesite, ook wel bekend als een "commerciële site", heeft meer geavanceerde functies, waaronder de mogelijkheid om commerciële transacties af te handelen. Het maken ervan is dan ook complexer en vereist de nodige computervaardigheden. Maar met een e-commercesite boekt u veel sneller resultaten.

Nu u het verschil kent tussen een showcase-site en een e-commerce site, rijst de vraag of u al dan niet een webmaster moet inschakelen. Meestal proberen bedrijfseigenaren zelf hun website te bouwen om de kosten te beperken. Maar pas op, want deze oplossing ligt niet altijd binnen ieders bereik!

Gelukkig zijn er platforms om u te helpen het creatieproces te vereenvoudigen. Deze worden software voor het maken van websites of CMS (Content Management System) genoemd. Deze platforms, die meestal gratis zijn, bieden thema's aan die kunnen worden gepersonaliseerd, d.w.z. kant-en-klare sjablonen, met ruimte om uw eigen teksten en foto's op te nemen.
Het succes van deze software voor het maken van websites is gebaseerd op een intuïtieve en ludieke ondersteuning. Behalve dat de meeste ervan gratis zijn, zijn zij vooral zeer gebruiksvriendelijk en vereisen zij geen speciale cursus.

Goed om te weten: deze gratis programma's voor het maken van websites zijn handig om mee te beginnen, maar zullen uw website niet per se perfomant maken. Om uw zichtbaarheid op het net te vergroten, is het aanbevolen om betaalde opties toe te voegen en te focussen op internet referencing (ook wel SEO genoemd).

Hoe maakt u de keuze voor uw website editor software?

Tegenwoordig bieden verschillende website-editors, zoals Wix, Jimdo of Wordpress, complete sjablonen aan die u kunt aanpassen. Om te bepalen voor welke website-editor u het best kunt kiezen, moet u verschillende criteria in acht nemen.

Allereerst het gebruik van het CMS.
Het is van essentieel belang dat uw CMS-software gemakkelijk te gebruiken is. Aangezien uw tijd kostbaar is, kunt u geen maanden verspillen om te begrijpen hoe het instrument werkt. Bovendien moet de software zich in de loop van de tijd kunnen ontwikkelen, om zich aan uw behoeften aan te passen. U moet dus gemakkelijk het sjabloon kunnen wijzigen of nieuwe pagina’s kunnen toevoegen.

Bij het kiezen van de software voor het bouwen van uw website, moet u ook rekening houden met de mate van ondersteuning. Sommige CMS zijn gebruiksvriendelijker dan andere en zijn dus beter geschikt voor beginners.

Een van de belangrijkste elementen bij het opzetten en ontwikkelen van een website is het aanpassen van content!
Uw software moet dus een maximum aan keuzemogelijkheden bieden, zonder de "responsive design"-functie uit het oog te verliezen. Dit is van wezenlijk belang om uw site leesbaar te maken op verschillende media (mobiel, tablet, computer, enz.).

Andere belangrijke punten zijn de kosten en de aangeboden opties. Hoewel de prijs een bepalende factor is, moet u niet vooral niet aarzelen om een aantal features toe te voegen om uw site meer performant te maken. Check ook of de hosting van de site en de domeinnaam bij de prijs zijn inbegrepen.

Belangrijk om weten: een groot deel van de software voor het maken van websites brengt een verplichte verbintenisperiode van 12 of 24 maanden met zich mee.
Tot slot moet u bij de keuze van uw software voor het maken van websites letten op de mate van veiligheid en betrouwbaarheid en op de kwaliteit van de technische ondersteuning.

Vergelijking van software voor het maken van websites

Er bestaan een tiental verschillende softwaresystemen voor het maken van websites: Webflow, Wix, Wordpress, Jimbo, WiziShop, Zyro, Shopify en Strikingly. De 3 bekendste (en aanbevolen) zijn:

  • Wix
  • Wordpress
  • Weebly

Opmerking: Op dit moment is Wix de software bij uitstek om websites te maken. Het moet gezegd worden dat de voordelen van Wix talrijk zijn! Gebruiksvriendelijk, compleet, veelzijdig, hoogwaardig en niet duur. Wix heeft een zeer groot aantal gebruikers voor zich kunnen winnen. Bovendien is dit CMS gratis voor de meest elementaire sites, maar biedt het ook veel extra functies voor een paar euro meer. Reken tussen 12€ en 20€ per maand voor een volledige formule.