TRACK EN TRACEKortere Reistijden, Lagere Brandstofkosten !
TRACK EN TRACE
Kortere Reistijden, Lagere Brandstofkosten !
Efficiency, besparingen, winstgevenheid
Volg uw wagenpark in realtime op smartphone en computer
Efficiency, besparingen, winstgevenheidVolg uw wagenpark in realtime op smartphone en computer

Wat houdt de digitalisering van bedrijfswagenparken in?

Leestijd: 4 min

Digitalisering staat al enkele decennia centraal in het bedrijfsleven. Bedrijven schaffen software, tools of andere digitale oplossingen aan. Deze oplossingen zijn in toenemende mate op de markt aanwezig en het is soms ingewikkeld om de juiste keuze te maken.

De meeste zijn beheersoplossingen (boekhouding, werktijd, personeelszaken, enz.) die vooral worden gebruikt voor wagenparkbeheer, in combinatie met geolokalisering.

Wat betekent de digitalisering van bedrijfswagenparken precies?

Digitalisering is de omzetting van een voorwerp, een instrument of een proces in een digitaal alternatief met als doel de prestaties te verbeteren. Het draait niet langer om papier en analoog, maar om gelijke tred te houden met de digitale technologie en de voordelen ervan te benutten. Managers zullen gebruik maken van telematica-oplossingen, waarbij IT en telecommunicatie worden gecombineerd. Meer in het bijzonder gaat het erom gegevens te gebruiken om de prestaties of resultaten van een onderneming te verbeteren.

In het kader van bedrijfswagenparken kan zo het beheer van bedrijfsauto's en elk ander type voertuig worden verbeterd. Digitalisering heeft namelijk zowel betrekking op wagenparken als op vloten van bedrijfsvoertuigen, tweewielers, landbouw- of bouwmachines, enz.
De digitalisering van wagenparken gebeurt meestal via software voor wagenparkbeheer, een ware bron van informatie voor alles wat met het wagenpark te maken heeft. Deze software is vaak gekoppeld aan een geolokaliseringssysteem dat in elk voertuig is geïnstalleerd.

Wat zijn de voordelen van het digitaliseren van bedrijfswagenparken?

De digitalisering van wagenparken is het beste hulpmiddel van wagenparkbeheerders. Het levert niet alleen een groot aantal economische voordelen op, maar ook verbeteringen op het gebied van prestaties en productiviteit.
Besparingen in bedrijfswagenparken kunnen rechtstreeks worden bereikt via het gedrag van de bestuurders van de voertuigen. Ten eerste kunnen bestuurders dankzij geolokalisering de beste routes kiezen, files vermijden en zo de afstanden die zij afleggen beperken, wat resulteert in lagere brandstofkosten. U kunt ook het brandstofverbruik strategisch controleren en ervoor zorgen dat uw chauffeurs het bedrijfsbeleid naleven.

De digitalisering van bedrijfswagenparken biedt ook een beter zicht op de staat van de voertuigen. Op de software voor wagenparkbeheer hebt u in één oogopslag toegang tot het onderhoudsschema van elk voertuig. U bent op de hoogte van de vervaldata voor onderhoud of technische controles, maar ook van de minste storing aan een voertuig. U beschikt over een goed onderhouden wagenpark met een langere levensduur. Dat betekent optimaal onderhoud van de voertuigen en efficiënt wagenparkbeheer.

De combinatie van software voor wagenparkbeheer met een geolokaliseringssysteem kan ook de performance en veiligheid van uw wagenpark verbeteren. Met gedetailleerde analyses en rapporten over het rijgedrag van elk voertuig kan de wagenparkbeheerder abrupt rijgedrag opsporen dat gevaarlijk kan zijn op de weg en dat de brandstofkosten kan verhogen. De wagenparkbeheerder heeft dan de middelen om zijn chauffeurs te helpen en aan te sporen veiliger, minder abrupt en zuiniger te rijden.

Hoe kiest u software voor bedrijfswagenparken?

Er zijn veel softwarepakketten beschikbaar, elk met zijn eigen opties en bijzonderheden, en het is soms ingewikkeld om het meest geschikte pakket te kiezen.

De eerste stap voordat u software kiest, is inzicht krijgen in de behoeften van uw bedrijf en het wagenpark. U moet rekening houden met

  • Het aantal voertuigen
  • Het type voertuigen: auto, lichte bedrijfswagen, tweewielers, machines, enz.
  • Het doel van de software: veiligheid, prestaties, besparingen, enz.
  • De nodige modules: mobiliteit, rij-analyse, planning, beschikbaarheid, enz.

Ook het installatie- en gebruiksgemak is belangrijk. De wagenparkbeheerder is niet per definitie een IT-specialist en kan terughoudend zijn om meteen ingewikkelde software te gaan gebruiken. Het is ook belangrijk om software te vinden die intuïtief en gemakkelijk te gebruiken is door de wagenparkbeheerder. Als u al over een geolokaliseringsoplossing beschikt, moet u ook passende software kiezen die uw geolokaliseringssysteem kan integreren.

De verschillende digitale oplossingen voor bedrijfswagenparken

Zoals gezegd zijn er veel softwarepakketten beschikbaar en is het soms moeilijk om de juiste keuze te maken. Om u op weg te helpen, vindt u hieronder een kleine lijst van de beste fleet software.

GAC-Technologie

GAC, al meer dan 15 jaar gespecialiseerd in beheersoftware, heeft de Car Fleet software ontwikkeld om managers te ondersteunen bij hun dagelijkse werkzaamheden en alle wagenparkinformatie te centraliseren. Ze hebben ook een mobiele extensie gemaakt voor chauffeurs, naast die voor managers. Hun oplossing is 100% webgebaseerd en ideaal voor wagenparken van 30 voertuigen of meer.

Odoo

Odoo is een specialist in managementsoftware en biedt meer dan 30 applicaties en managementsoftware geschikt voor alle afdelingen in een bedrijf. Hun Odoo Fleet software groepeert alle uitgaven (brandstof, onderhoud, enz.) alsook alle contracten (huur, verzekering, enz.) van het wagenpark.

Geotab

De software van Geotab, wereldleider op het gebied van telematica, is een open, aanpasbaar en veilig platform. De software, MyGeotab genaamd, geeft toegang tot alle informatie over elk voertuig, elke bestuurder en zelfs de prestaties van het wagenpark. Het is geschikt voor wagenparken van ongeacht welke omvang.

AS-Tech

Het bedrijf dat in 1981 werd opgericht, biedt de OPUS Parc software voor wagenparkbeheer aan. Het bestaat uit verschillende modules voor elk "onderwerp": wagenparkbeheer, verbruik, reparaties, intelligent onderhoud, poolmanagement en verhuur op lange termijn.