Telefoonrekening: ontvang gratis tot 4 offertes
Telefoonrekening: ontvang gratis tot 4 offertes

Mobiele telefonie : Voordelen Dual SIM

Leestijd: 3 min

Een simkaart (afkorting van Subscriber Identify Module) is een kleine chip die u in een mobiel telefoontoestel steekt, waarin gegevens worden opgeslagen. Deze kaart maakt het mogelijk te communiceren via het netwerk van de telecomprovider. De nieuste smartphones zijn meestal uitgerust met micro- en nano-simkaarten. Een Dual-simkaart is een afgeleide, unieke toepassing, waarvan de basistechnologie al sedert eind jaren 90 bestaat.

 Dual SIM

Hoe werkt een Dual-simkaart?

Eigenlijk gaat het om twee aparte chips die u in één mobiele telefoon steekt, zodat u één toestel kan gebruiken voor twee telefoonnummers.

Bijna alle grote fabrikanten van mobiele telefoons hebben Dual-sim-toestellen in hun gamma. In deze telefoons zijn twee gleufjes voorzien waarin telkens één dual-simkaart past, hetzij van het gewone formaat, hetzij in micro- of nano-versie.

Afhankelijk van uw keuze in functie van uw behoeften en eventuele voordelen kan u beide kaarten laten activeren bij eenzelfde provider of opteren voor twee aparte telecomoperatoren.

Denk erom dat elke kaart een apart geheugen heeft! Wat u opslaat op de ene kaart wordt niet automatisch overgezet naar de andere, dat moet u zelf doen. U kunt ook één pincode veranderen, maar de tweede blijft ongewijzigd. Wie bij Proximus gebruik wil maken van m-banxafe kan dit slechts met één van de twee kaarten – het logo staat duidelijk op de betreffende kaart.

Dual Sim Standby (DSS) – Dual Sim Active (DSA) – Dual Sim Case

DSS:

Dit type mobiele telefoon is uitgerust met slechts één antenne. Dit houdt in dat u maar met één simkaart tegelijk kan werken – u kunt geen signalen ontvangen op de twee nummers tegelijk. Meestal moet u ook manueel omschakelen van het ene nummer naar het andere door uw gsm opnieuw op te starten.

DSA:

Deze telefoons beschikken over twee ingebouwde antennes, zodat u wel de twee nummers tegelijk kan gebruiken. Overschakelen van 1 naar 2 doet u snel met één klik in het menu.

Dual Sim Case:

Dit is eigenlijk een adapter, bedoeld om aan te sluiten op mobiele telefoons die niet standaard zijn uitgerust voor het dual-sim-systeem. Er bestaan cut-adapters waarbij u de chips moet verkleinen – zij passen op bijna alle telefoons. Uw chip versnijden is niet nodig in een non-cut-adapter, maar het formaat is dan meestal veel groter.

Alle voordelen van Dual Sim op een rijtje

  • U beschikt over twee telefoonnummers waarvoor u slechts één telefoontoestel nodig heeft, wat financieel voordelig is.
  • Als u een abonnement neemt bij één provider, sluit u zeker een gunstige deal. U kan ook overwegen om twee verschillende providers te kiezen: eentje voor goedkope beltarieven en de andere voor goedkope internettarieven bijvoorbeeld.
  • Overschakelen van het ene nummer naar het andere gaat gemakkelijk.
  • Voor vele gebruikers is het een ideale manier om privé en business gescheiden te houden, ook wat de factuur betreft.
  • Het is een handige oplossing om roaming-kosten te beperken voor mensen die veel in het buitenland verblijven. Zij kunnen één van de twee simkaarten vervangen door een lokale kaart, gekocht in het land waar ze verblijven – zij bellen dan (goedkoop) lokaal.
  • Er bestaan al Triple en Quattro Sim-toestellen, waarin u 3 tot 4 chips kwijt kan. Deze winnen aan populariteit in uitgestrekte gebieden zoals Rusland of Azië, waar eenzelfde telecomoperator meestal maar een beperkte regio dekt.