Websites en WebwinkelsVergelijk de aanbiedingen en vind de voordeligste optie voor jou!
Websites en Webwinkels
Vergelijk de aanbiedingen en vind de voordeligste optie voor jou!
Ontvang gratis meerdere offertes! Ontvang gratis meerdere offertes!

Websiteontwikkeling : Website template: de voordelen

Leestijd: 3 min

Als u van plan bent een website te ontwerpen, dan wordt u overdonderd door het enorme marktaanbod aan mogelijkheden. Handige computernerds beginnen er zelf aan en vinden online gratis programma’s. Startende zzp’ers of mkb’ers houden het liever bij een beperkte investering maar verwachten toch een mooi design en enkele praktische functionaliteiten. We vergelijken een paar opties.

Website template

Wat is een website template?

In letterlijke zin is een template een mal of een sjabloon. Dat klopt ook voor de websitetoepassing. Het gaat om een sjabloon waarmee wordt bepaald op welke manier u teksten en afbeeldingen voor uw website kan opmaken, hoe de inhoud wordt weergegeven en waar welke inhoud geplaatst wordt. Deze basis wordt zo opgemaakt dat ze voor meerdere systemen en pagina’s of documenten kan dienen.

 

Een gratis website template of een betaalde standaardversie?

  • Wie geen al te hoge eisen stelt kan online op ‘open source’ platforms gratis templates downloaden. Toch moet u hiermee opletten: meestal heeft u beperkte mogelijkheden, is de codering verouderd en u krijgt natuurlijk geen service of updates.
  • Betaalde standaard templates kan u beschouwen als de gulden middenweg. Het aanbod is fenomenaal en bestrijkt alle mogelijke categorieën en thema’s. Voor een paar tientjes tikt u al wat op de kop. Bij WordPress, Joomla, Moto CMS of Drupal kan u tienduizenden templates vinden voor diverse CMS (Content Management Systemen) waarvoor echt geen technische kennis vereist is. Magenta, PrestaShop, WooCommerce en OpenCart zijn de grote spelers als u op zoek is naar geschikte webwinkel-templates. Dagelijks wordt het aanbod aangevuld met nieuwe templates. Denk erom dat u zo’n standaardmodel niet  kan aanpassen, behalve voor kleine zaken zoals het plaatsen van uw logo of kleuren veranderen. Er kruipt ook heel wat tijd in om uw content aan te passen en de lay-out is niet uniek. Na betaling van uw product ontvangt u een mail met links om zip-bestanden (voor afbeeldingen, teksten, lettertypes en clipart-bestanden…) te downloaden en extra (gratis) software om deze te openen.
  • Wanneer u toekomstgericht denkt, is het aan te raden om responsive templates  aan te schaffen, zodat de inhoud van uw website ook optimale op het scherm van mobiele apparaten verschijnt.

 

Een derde optie: design templates ontwikkeld door webdesignbureaus

U combineert het beste van 2 werelden als u templates koopt die zijn ontwikkeld door een webdesignbureau. Vanuit een standaardmodel kunnen zij sneller een website opbouwen tegen relatief goedkope prijzen en krijgt u toch een soort maatwerk. Meestal steken zij er praktische standaardopties in zoals een contactformulier, integratie van sociale media, enz. Omdat het bureau verantwoordelijk blijft voor het functioneren van uw website kan u rekenen op een goed serviceniveau.

 

De voordelen

  • Op het internet staan uitgebreide catalogi met tienduizenden templates, ook voor CMS of voor responsive websites. U kan kiezen uit de laatste trends voor innovatieve webdesign!
  • Met gebruiksvriendelijke designtools kan u een kwalitatieve, professionele website ontwerpen die stukken goedkoper is dan een maatwerkversie.
  • Bepaalde aanbieders stellen extra plug-ins voor, o.a. om uw SEO (zoekmachine-optimalisatie) te verbeteren. Ook hosting en onderhoudsformules zijn mogelijk.
  • De tijdswinst is niet te versmaden: de opmaak neemt amper 1 à 2 dagen in beslag.

Wie een beetje oplet, kan een aantrekkelijke en voldoende informatieve website (laten) maken met eventuele extra functionaliteiten. U kunt zelfs rekenen op een degelijke ondersteuning en klantenservice als u de goede leverancier uitkiest.