Copier, printer, scanner, multifunctional, fax :Ontvang gratis meerdere offertes
Copier, printer, scanner, multifunctional, fax :
Ontvang gratis meerdere offertes

Printers : Een kopieerapparaat, printer of multifunctionele printer?

Leestijd: 2 min

Al deze toestellen beschikken over functies die u tijd en geld zullen besparen. Maar daarmee weet u nog niet welke van deze apparaten u het beste aankoopt voor uw onderneming. De keuze voor een kopieerapparaat, printer of multifunctionele printer hangt af van een aantal factoren:

Een kopieerapparaat,printer of multifunctionele printer

1Hoeveel print/kopieert u maandelijks?

Deze vraag zal gesteld worden door leveranciers van kopieerapparaten en printers. Zo zullen deze specialisten kunnen inschatten wat voor uw onderneming de efficiëntste en goedkoopste oplossing is. Het aantal prints of kopieën is doorgaans ook het uitgangspunt bij de huur of leasing van een kopieerapparaat of (multifunctionele) printer.

2. Ga na hoeveel medewerkers het apparaat zullen gebruiken

Zo krijgt u een beter beeld van hoeveel uw bedrijf maandelijks moet printen en/of kopiëren. Plus: u heeft meteen een idee van hoeveel medewerkers via uw netwerk op het apparaat aangesloten moeten zijn.

3. Heeft u alleen zwart-wit kopieën nodig, of ook in kleur?

Vele bedrijven schaffen een printer of kopieerapparaat alleen aan voor intern gebruik. Vaak volstaat het dan om zwart-wit te kopiëren of printen. Gebruikt u uw prints en kopieën extern, bij de consument of klant bijvoorbeeld, dan moet uw boodschap blijven hangen en is kwalitatieve kleur een must (zie kader).

Kleuren zijn niet te onderschatten in uw communicatie

Wist u dat informatie in kleur in 80% van de gevallen beter wordt onthouden dan in zwart-wit? De consument vindt uw boodschap ook makkelijker terug in 70% van de gevallen. De prijs van een kleurenprinter of kleurenkopieerapparaat mag dan wel hoger zijn, maar de ROI is dat eveneens.

4. Grote machines: te duur voor u?

Dat is een goede vraag, want de prijs van een groot model kopieerapparaat of printer kan behoorlijk hoog zijn. Toch kan dit – op lange termijn – de meest rendabele oplossing zijn. Zo kan een groot toestel misschien beter geschikt zijn voor uw onderneming wat betreft kopieer- of printsnelheid. Op die manier bespaart u op lange termijn uren en dus geld uit. De inktpatronen van grote machines zijn in verhouding vaak ook goedkoper dan kleinere modellen. Ook dat kan een groot verschil uitmaken na een bepaalde tijd. Dit alles maakt de zogenaamde ‘prijs per pagina’ (zie kader).

5. Extra opties mogelijk

Afhankelijk van wat uw bedrijf nodig heeft, kunt u kiezen voor opties zoals een hoge snelheid en/of resolutie, een werkgeheugen (in het geval van een kopieerapparaat, fotoprint, andere formaten dan A4 enzovoort.

Cruciaal: de ‘kosten per pagina’

De prijs per pagina kan heel sterk verschillen van kopieerapparaat tot kopieerapparaat en van printer tot printer. Deze prijs hangt af van de autonomie van het toestel en van de prijs van de inktpatronen of toners. Wat de printers betreft kunnen we zeggen dat de prijs per pagina lager is bij een laserprinter dan bij een printer met traditionele cartridges. Maar dat hangt natuurlijk ook af van hoeveel u print. De prijs per pagina is hoe dan ook cruciaal bij de keuze van een printer of kopieerapparaat.