Copier, printer, scanner, multifunctional, fax :Ontvang gratis meerdere offertes
Copier, printer, scanner, multifunctional, fax :
Ontvang gratis meerdere offertes

Printers : De voordelen van een A3 printer

Leestijd: 3 min

Een doorsnee all-in-one printer lost meestal de verwachtingen in van de gemiddelde consument. Toch is er vraag naar specifieke extra functionaliteiten, o.a. de mogelijkheid om op een groter papierformaat af te drukken. Een A3 printer biedt deze mogelijkheid.

A3 printer

Waarom bestaan er zoveel verschillende papierformaten?

De logische verklaring is dat er natuurlijk verschillende formaten drukwerk zijn. Om verwarring te vermijden werden er standaardnormen in het leven geroepen, die oorspronkelijk vooral handig waren voor boekbinders bij het vouwen van pagina’s. Onderstaand schema maakt dit voor u duidelijk. Hoe hoger het cijfer na de A, hoe kleiner het vel papier. Thuisgebruikers en de meeste kantoren hebben doorgaans voldoende aan A4’tjes. Bepaalde sectoren nemen tegenwoordig bepaalde drukkerstaken graag zelf in handen zoals bijvoorbeeld documenten of foto’s afdrukken op groter A3-formaat, hierbij is een A3 printer dus een vereiste.

Formaat

Afmetingen in mm

Voor wie

Toepassing

A6

105 X 148

hobbyisten/kantoor

flyers, (post)kaarten, foto’s

A5

210 X 148

reclame-/ontwerpbureaus/kantoor

voornamelijk flyers/enveloppen

A4

297 X 210

iedereen

algemeen kantoorgebruik

SRA3

320 X 450

kantoor/architecten/grafische sector

ook voor ruwere papiersoorten

RA3

305 X 430

idem

idem

Super A3

487 X 305

idem/fotografen

fotovergrotingen, plans, spreadsheets, kleine posters, grafieken, reclameontwerpen…

A3+

483 X 329

Idem

Idem

A3 extra

445 X 322

Idem

Idem

A3

420 X 297

Idem

Idem

Quarto

275 X 215 

minder gebruikt

oudere/Amerikaanse standaard

Folio

+/- 340 X 215

drukkerijen/kantoor

drukkerij + formaat voor mappen

 

Waarop moet u letten als u een A3 printer aanschaft?

Wie een A3 printer aanschaft, zal dat hoofdzakelijk doen om op groter formaat te kunnen afdrukken én omdat hij een hoge afdrukkwaliteit verwacht op een breed scala aan papiersoorten (fijn, dik, mat, glanzend, folie, canvaspapier, waterbestendig…).

De afdrukresolutie heeft een grote invloed op uw resultaten, maar ook de inktkwaliteit. De betere fabrikanten werken vandaag met afzonderlijke inkttanks, soms heeft uw printer er wel 10 nodig! Dit garandeert u een breed kleurenspectrum met veel diversiteit in de zwarttinten en vloeiende gradaties.

Baseer u op deze aanbevolen afdrukresoluties:

 • 10x15cm tot 15x20cm: 220 tot 300 ppi (pixels per inch)
 • 20x27cm tot 30x45cm: 150 tot 220 ppi
 • 40x60cm tot 50x70cm: 100 tot 150 ppi.

Bij het printen worden pixels over de papieroppervlakte verdeeld: op een groter vel worden ze dunner uitgesmeerd. Als er minder pixels beschikbaar zijn, zal een grote afdruk minder scherp lijken. Ook de kijkafstand speelt een rol: voor een afdruk op een groot vel moet u verder gaan staan.

Overige aandachtspunten:

 • Vergelijk zeker de afdruktijden, want die kunnen sterk uiteenlopen: van enkele seconden tot vele minuten per afdruk. Ook deze factor beïnvloedt de prijs!
 • Een draadloze printer laat u toe rechtstreeks printopdrachten uit te voeren vanuit uw tablet of smartphone.
 • Sommige printers ondersteunen Google Cloud Print.
 • Extra papierlades kunnen handig zijn.
 • Voor ‘veelprinters’ is de kostprijs per afgedrukte pagina voordeliger met een laserprinter en het gaat supersnel. Inkjetprinters zijn goedkoper, maar door de duurdere inktpatronen ligt de prijs per afgedrukte pagina hoger.
 • Wat is voor u de geschikte oplossing: een all-in-one toestel waarmee u kan faxen, kopiëren en printen of enkel een printapparaat met specifieke functionaliteiten die u prima kwaliteit opleveren?

 

Voordelen van een A3 printer

 • Zowel amateur- als professionele fotografen kunnen met dit grotere formaat alle kanten uit om hun mooiste foto’s te doen schitteren.
 • Ook voor creatieve beroepen uit de grafische sector (reclamebureaus, ontwerpers…), architecten, immobiliënkantoren… die graag zelf hun presentaties of brochures vorm geven, biedt een A3-printer boeiende mogelijkheden.
 • Elke thuisgebruiker of kantoren uit elk marktsegment haalt zijn voordeel uit het kunnen afdrukken op groter formaat.

 

Drukt u regelmatig grotere documenten af? Dan is de kans groot dat u de investering snel recupereert, want u moet uw drukwerk niet meer uitbesteden aan een kopieerbedrijf of aan een drukkerij.