Mobiele telefonie : ADSL of SDSL?
Op het gebied van internettoegang heeft u verschillende mogelijkheden. Wanneer u kiest voor internet via koperkabel heeft u de volgende xDSl opties: ADSL, SDSL et VDSL2. Deze verschillende manieren van internetverbinding bieden niet de zelfde kwaliteit en hebben elk een ander kostenplaatje.
Het verschil tussen ADSL, SDSL en VDSL
ADSL
ADSl (Asymmetric Digital Subcriber Line) is het meest bekend bij het grote publiek. Deze technologie maakt gebruik van de telefoonlijn van koperdraad om datacommunicatie tot stand te brengen, het wordt ook wel een breedbandtechnologie genoemd. Het asymmetrische kenmerk duidt er op dat ADSL een hoge snelheid voor downstream (downloaden) en een lagere snelheid voor upstream (uploaden) gebruikt. ADSL kan in combinatie met een telefoonlijn worden gebruikt.
ADSL2 en ADSL2+ zijn een opvolgers van klassiek ADSL, ze bieden een hogere downloadsnelhied.
SDSL
SDSL (Symmetric Digital Subscriber Line) biedt de zelfde bandbreedte voor zowel downstream als upstream. Dit maakt dat SDSL geschikt is voor intensief dataverkeer, in beide richtingen. SDSL wordt dan ook vaak in het bedrijfsleven toegepast. SDSL is niet geschikt om samen te gebruiken voor een telefoonverbinding,, hier moet eena aparte kabel voor worden aangelegd.
VDSL
VDSL (Very-high-bitrate Digital Subscriber Line) is een opvolger van ADSL en biedt een hogere download en uploadsnelheid. Vooral de uploadsnelheid is hoger, het verschil met de downloadsnelheid is relatief kleiner. VDSL is geschikt voor zowel particulieren als professionals. VDSL2 is een opvolger van VSDL.
Verbindingssnelheden
ADSL/ADSL2/ ADSL2+ | SDSL | VDSL/VDSL2 |
Klassiek ADSL haalt maximaal 8 Mbps download en 1 Mbps upload. ADSL2 haalt maximaal 12 Mbps download. ADSL2+ haalt maximaal 24 Mbps download. | SDSL wordt aangeboden in verschillende snelheden tot gemiddeld 16 Mbps. | VDSL biedt snelheden tot 52 Mbps download en 13 Mbps upload. In theorie kan VDSL snelheden tot 100 Mbps halen, maar dit is sterk afhankelijk van de afstand tot de centrale. |