Ontvang Gratis tot 4 Offertes binnen 48U!
- Profiteer van de speciaal voor onze gebruikers onderhandelde speciale promoties:3 maanden gratis abonnement, geen installatiekosten, speciaal welkomstcadeau… of andere aanbiedingen.
- Ontdek voor u onbekende leveranciers. Wellicht hebben ze net datgene wat u zoekt of helpen ze u voor een interessantere prijs.
- Win tijd door uw offerteaanvragen in één keer bij verschillende leveranciers te plaatsen.
- Als gebruiker betaalt u niets voor onze dienst.
Bedrijfsverzekeringen : Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV)
Als zelfstandig ondernemer loopt u meer risico’s op het gebied van arbeidsongeschiktheid dan mensen die in loondienst werken. Voor werknemers is er een vangnet bij arbeidsongeschiktheid. De eerste twee jaar wordt een groot deel van hun loon doorbetaald door de werkgever, daarna zijn er regelingen vanuit de overheid. Als zelfstandig ondernemer bent u verstoken van dit vangnet. Arbeidsongeschikt raken is op zich al vervelend genoeg, maar u raakt het ook flink in de portemonnee. Om dit euvel te voorkomen, kunt u een Arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten.
Voor wie?
De arbeidsongeschiktheidsverzekering is interessant voor iedere zelfstandige ondernemer en ZZP-er. Verzekeraars hanteren een eindleeftijd, waarboven u deze verzekering niet meer kunt afsluiten. Dit is niet alleen afhankelijk van de wettelijke pensioenleeftijd, maar ook van het beroep dat u uitoefent. Is dit een zwaar beroep, dan ligt de eindleeftijd mogelijk lager dan de pensioenleeftijd.
Eigen risico
Ook voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering geldt een eigen risico, het gaat om een wachttijd waarin u geen uitkering krijgt. Deze kan variëren. Bij sommige verzekeraars is het mogelijk om zelf te bepalen wat uw wachttijd zal zijn, hierop zal uw premie dan worden aangepast. De wachttijd bedraagt minimaal twee weken. Heeft u echter een flinke buffer, dan is het bijvoorbeeld ook mogelijk om te kiezen voor een wachttijd van een jaar.
Percentage arbeidsongeschiktheid
Arbeidsongeschiktheid wordt altijd ingeschaald aan de hand van een percentage. U bent dus voor een bepaald percentage arbeidsongeschikt. Als u bijvoorbeeld uw pink verliest, heeft u een laag percentage voor arbeidsongeschiktheid. Verliest u daarentegen alle vingers van een hand, dan ligt dit veel hoger. Verzekeringen hanteren een uitkeringsdrempel, dat is het minimum percentage dat u moet hebben om een uitkering te ontvangen op grond van arbeidsongeschiktheid. Deze ligt standaard op 25 procent. Als u wilt, is deze drempel bij sommige verzekeraars naar boven bij te stellen, u betaalt dan minder premie.
Wist u dat… Uw pensioenopbouw mestal gewoon doorloopt wanneer u arbeidsongeschikt wordt? Voor het deel dat u eventueel wel werkt betaald u gewoon premie, het overige deel is premievrij. Als u werkeloos wordt, wordt uw pensioenopbouw meestal stopgezet. |
Verschillende polissen
Ook wanneer u een AOV afsluit, heeft u verschillende keuzemogelijkheden. Zo is het bijvoorbeeld ook mogelijk om te kiezen voor een verzekering die gedurende een beperkte periode uitkeert en waarvoor u minder premie betaalt. Ook is het natuurlijk mogelijk om te kiezen voor een volledige verzekering waar geen dergelijke restricties op zitten, dan heeft u de zekerheid van een doorlopend inkomen bij arbeidsongeschiktheid. Er zijn ook verzekeraars die polissen aanbieden waarbij u alleen een uitkering krijgt wanneer u om een bepaalde reden arbeidsongeschikt wordt, bijvoorbeeld alleen als u als gevolg van een ongeval niet meer kunt werken. U kunt er ook voor kiezen om bepaalde risico’s uit te sluiten, zoals een burn-out. Wanneer u veel voorkomende risico’s niet meeverzekert, scheelt dit behoorlijk in de premie. Kortom, met een AOV kunt u veel kanten op. Houd rekening met de volgende punten:
- Welke risico’s wilt u laten meeverzekeren?
- Voor welk percentage wilt u zich verzekeren?
- Welke wachttijd kunt u zelf opvangen?
- Hoeveel premie wilt u maximaal betalen?