Nieuwe zoekopdracht :
Wij raden u aan :

Producten en diensten

Artikel

Offertes

Zonnepanelen

Kies voor zonnepanelen voor uw bedrijf. Bespaar effectief op uw energiekosten en kies voor duurzame zonne energie! Ontvang vandaag nog offertes voor zonnepanelen voor uw bedrijfsgebouw!

Energie produceren met een onuitputtelijke, natuurlijke en onschadelijke energiebron. Dat is ecologisch, economisch en zo logisch. Geen wonder dat zogenaamde PV-systemen (van het Engelse Photo-Voltaic) zo populair zijn in Nederland. U wint immers stroom uit de zon. Dat is goed voor het milieu én uw portemonee.

Zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?

De zonnecellen van een fotovoltaïsche zonne-energiesysteem (of PV-systeem, van het Engelse Photo-Voltaic) zetten het opgevangen zonlicht (fotonen) om in elektriciteit. Concreet: valt er zonlicht op een zonnecel, dan worden elektronen los gestoten. En die kunnen maar in één richting door het zonnepaneel lopen. Al deze losgemaakte elektronen vormen dus samen de elektrische stroom. Het PV-systeem slaat dan de opgewekte stroom op of levert het aan het elektriciteitsnet zodat de eindverbruikers de stroom kunnen gebruiken.

Er bestaan verschillende typen zonnecellen:

  • Monokristallijn siliciumzonnecellen 

Dit type cellen is vervaardigd uit siliciumschijven die uit een groot ‘monokristal’ verzaagd zijn. Cellen die industrieel zijn geproduceerd halen een rendement van 17% à 20%. Deze cellen zijn egaal donkerblauw of donkergrijs en vierkant met afgeronde hoeken of rond.

  • Polykristallijn of multikristallijn silicium 

Dit type silicium is gegoten en dan verzaagd. Het bestaat dus uit meerdere kristallen. Dit proces is eenvoudiger en goedkoper. Het rendement op industriële schaal varieert van 14% tot 17%, afhankelijk van de producent. De cellen zijn vierkant of rechthoekig, de kleur schommelt doorgaans van paars tot gemarmerd donkerblauw. Groen en goudbruin zijn ook een optie, maar dan boeten de panelen in aan rendement.

  • Amorf silicium 

Amorf silicium wordt niet verzaagd, maar word in een heel dunne film aangebracht op een onderlaag van metaal, glas of kunststof. Hier is geen kristalrooster nodig. De productiekosten zijn dan wel laag, maar het celrendement wordt gehalveerd vergeleken met kristallijn silicium. Het resultaat: de kost per geïnstalleerd vermogen (uitgedrukt in euro/Watt) zal nagenoeg gelijk zijn. De kleur is blauwzwart tot bruin. Een pluspunt is wel dat dankzij de dunne film flexibele of doorschijnende PV-panelen kunnen worden vervaardigd (op glas).

Goed om te weten: zonnepanelen brengen meer op dan een spaarrekening

Na 25 jaar zou een investering van €15.000 in zonnepanelen ongeveer €55.000 hebben opgebracht. Als u het geld voor die panelen op uw spaarrekening laat staan (aan 2%), zou er na 25 jaar maar iets meer dan €30.000 op uw rekening staan.

 

 

 

Waar hangt het rendement van zonnepanelen van af?

Zonnepanelen kunnen u in uw stroomvoorziening voorzien, mits een aantal criteria voor een goed rendement worden aangehouden:

  • De oriëntatie en de hellingshoek van de zonnepanelen

Omdat het grootste gedeelte van het zonlicht in Nederland diffuus is, dat wil zeggen dat het door wolken komt en niet direct op de panelen schijnt, is de oriëntatie minder belangrijk. Toch is het goed om hier wel rekening mee te houden.

  • Zorg dat er geen schaduw op de panelen valt

Omdat de panelen serie geschakeld zijn is het funest als een gedeelte in de schaduw valt. Dit zal direct het rendement verminderen.

  • Zorg, wanneer mogelijk, voor een goede ventilatie

Het is belangrijk dat de panelen goed geventileerd worden, zodat ze niet te warm worden.

  • Houdt de panelen goed schoon

Mos, vogelpoep of andere aanslag kan het rendement van uw zonnepanelen doen dalen, houdt de panelen dus goed schoon.

De gemiddelde jaaropbrengst van een polykristallijn PV-systeem is iets meer dan 100 kWh/m2. De opbrengst van een monokristallijn PV-systeem ligt dan weer tot 40% hoger. Die van een installatie met amorf silicium behaalt ongeveer de helft.

 

Type cellen

 

Vermogen per m2 (Wp/m2)

 

Oppervlakte per kWp (m2/kWp)

 

Opbrengst per m2 (kWh/m2)

 

Monokristallijn

 

135 - 168

 

7,4 - 6

 

113 - 141

 

Polykristallijn

121 - 138

 

8,3 - 7,2

 

102 - 116

 

Amorf

 

54 - 63

 

18,5 - 15,9

 

45 - 53

 

 

Subsidie

Sinds 2 juli 2012 is een subsidie maatregeling in Nederland van kracht. U kunt al particulier subsidie aanvragen wanneer u zonnepanelen gaat instaleren. Dit bedraagt 15% van de aankoopsom, met een maximum van 650 euro.  Van de installatie wordt maximaal 3,5kWp (kilowattpiek) gesubsidieerd. Dit is voldoende om een gemiddeld huishouden van stroom te voorzien. Enkel de materiaalkosten komen in aanmerking voor subsidie, niet de arbeidskosten.

Begin met uw offerteaanvraag Zonnepanelen