Websites en WebwinkelsVergelijk de aanbiedingen en vind de voordeligste optie voor jou!
Websites en Webwinkels
Vergelijk de aanbiedingen en vind de voordeligste optie voor jou!
Ontvang gratis meerdere offertes! Ontvang gratis meerdere offertes!

Websiteontwikkeling : Kosten website

Leestijd: 3 min

Kosten website, waar hangt het van af?

Uw investering hangt af van een heleboel factoren. Een startende zzp’er zal twee keer nadenken over zijn budget, grote kapitaalkrachtige organisaties of ondernemingen die veel belang hechten aan een dure uitstraling kunnen zich heel wat meer veroorloven. Ook de doelgroep kan een prijsbepalend element zijn. Klanten die dure automerken kopen hebben andere verwachtingen van hoe een website eruitziet dan klanten van discountzaken. Een ander doorslaggevend element is de eenvoud of complexiteit van de structuur en hoeveel extra functionaliteiten er geïntegreerd worden.

Kosten website

Kosten website: van gratis tot het neusje van de zalm

Zelfs zonder een informatica-expert te zijn kunt u in principe zonder technische kennis helemaal zelf uw eigen website ontwerpen met gratis softwarepakketten die u op het internet kunt downloaden. Uiteraard zijn de mogelijkheden beperkt en krijgt u niet veel meer dan enkele basispagina’s en soms verouderde software. U kunt zelfs een gratis domeinnaam laten registreren bij een gratis hostingbedrijf, hoewel hieraan zeker nadelen zitten. Als u hiervoor een klein bedrag per maand of per jaar betaalt, krijgt u er een aantal zekerheden bovenop, zoals ondersteuning en updates. 

Meer succes kennen verkopers van templates. Het aanbod van deze pakketten met standaardsoftware is fenomenaal: er zijn letterlijk honderdduizenden mogelijkheden. Sommige ‘open source’ platformen bieden gratis software aan, maar zelfs voor de betaalde moet u niet diep in uw portemonnee tasten. Tussen 50 en 200 euro vindt u software voor de ‘gewone’, klassieke website, voor webwinkels of voor responsive websites . Zelfs veel  CMS  (Content Management Systems) werken met bepaalde templates. Hier moet u uitmaken welke extra functies u wil integreren en welke de daaraan verbonden meerkosten zijn.

De tussenoplossing zijn design templates , gemaakt door een webdesignbureau. U krijgt meer mogelijkheden, zoals o.a. gepersonaliseerde CMS-functies en sociale-media-integratie. Het kostenplaatje zal een stuk hoger uitvallen dan wanneer u standaard templates koopt, maar u kunt ervan op aan dat uw webdesigner alle updates op tijd en stond uitvoert en bij het minste probleem kan u op zijn ondersteuning rekenen.

Een op maat gemaakte website , met alles erop en eraan: uw websiteontwikkelaar realiseert een uniek ontwerp dat 100% past bij uw imago en adviseert u uitgebreid over alle mogelijke extra opties als SEO en CMS. Omdat hier heel veel werkuren in zitten kan het best dat u hiervoor verscheidene duizenden euro’s neertelt. Het opzetten van een webwinkel is helemaal een geduldswerkje en het prijskaartje is natuurlijk in verhouding. Daarbij komen de kosten van een onderhouds- en een hostingcontract. U kunt een gedeelte van de werkzaamheden beperken als u zelf voor het CMS zorgt.

 

Online kopen of in zee gaan met een webdesignbureau?

Keuzemogelijkheden om software te kopen vindt u genoeg op het internet en de prijzen staan duidelijk aangegeven. Als u echt alles op eigen houtje wilt doen, dan moet u ook denken aan de extra kosten voor hosting, onderhoud en updates, ondersteuning, eventuele uitbreiding met extra modules. Als u geen SEO-gerelateerde software koopt, moet u zich afvragen of u daar zelf mee uit de voeten kan of dat u daarvoor een specialist moet contacteren.

Wie zijn website laat maken bij een websiteontwikkelaar zoekt liefst tot hij iemand vindt die meer heeft dan alleen maar designerkwaliteiten. Tijdens een oriëntatiegesprek moet u ondervinden dat die persoon feeling heeft met uw branche en meedenkt. U zult duidelijke afspraken moeten maken over de realisatie, SEO, CMS, onderhoud en assistentie en uiteraard over het financiële aspect. Wanneer u een website op maat laat maken, dan gaat dit gepaard met proefontwerpen en aanpassingen. Misschien is het dan wel handig als u niet te ver uit de buurt woont of werkt.