Nieuwe zoekopdracht :
Wij raden u aan :

Producten en diensten

Artikel

Offertes

Isolatie

De isolatie is een van de belangrijkste kenmerken van een woning. een goede isolatie zorgt niet alleen voor een vergroot wooncomfort, het belangrijkste is misschien nog wel de energiebesparing die het oplevert. Daarnaast zorgt een goede isolatie en ventilatie voor minder vochtproblemen in een woning. Bij isolatiewerken heeft u dus keuzes genoeg, daarom hebben wij de belangrijkste punten voor u op een rij gezet in onze informatiegids. 

 

Gas, elektriciteit en stookolie worden alsmaar duurder, en dus ook onze energiefactuur. Door uw huis zo goed mogelijk te isoleren kunt u daarop enorm besparen, want warmte ontsnapt uit uw huis via het dak, de muren, de ramen, de  deuren en de vloer.

Isolatie 

Wie een nieuwe woning bouwt krijgt van architecten en aannemers het nodige advies, maar u wilt zelf natuurlijk ook het een en ander weten over isolatie. Voor wie een renovatieproject op de agenda heeft staan is isolatie een onmisbaar punt. Sommige karweien kan een handige klusser zelf aan, maar bij een foute uitvoering loopt u het risico op meer problemen dan voorheen (meer warmteverlies, vocht- en schimmelproblemen…).

Als u een professioneel bedrijf inschakelt, zal het werk naar behoren uitgevoerd worden en krijgt u een jarenlange garantie. Dak- en gevelisolatie laat u zeker best over aan vakmensen.

Typen isolatiemateriaal

Er bestaan verschillende typen isolatiemateriaal, met elk hun eigen isolatiewaarde en toepassing. Isolatiematerialen kunnen worden ingedeeld in drie categorieën:

 • Ecologisch isolatiemateriaal
  • Soorten: hennep, vlas, wol, stro, papiervlokken, kurk, houtvezels etc.
  • Voordelen: isoleert erg goed, herbruikbaar, recyclebaar, vochtregulerend.
  • Nadeel: deze materialen zijn vaak minder gemakkelijk verkrijgbaar en soms wat duurder. Ook is de stijfheid van deze materialen niet altijd optimaal.
 • Anorganisch isolatiemateriaal
  • Soorten: glaswol, rotswol, cellenglas, perliet etc.
  • Voordelen: eenvoudig te plaatsen, sluiten goed op elkaar aan, goede stijfheid, kunnen gerecycleerd worden.
  • Nadelen: de meeste materialen zijn irriterend en kunnen dit effect hebben op ogen en luchtwegen.
 • Synthetisch isolatiemateriaal
  • Soorten: PUR, PIR, XPS, EPS, PF etc.
  • Voordelen: betere warmteopslag dan anorganische materialen, kleine dikte, goede dampdichtheid.
  • Nadelen: milieuvervuilend, kunnen niet op een hoogwaardige manier gerecycleerd worden, weinig vochtregulerend.

Dakisolatie

U verliest het meeste warmte via uw dak, dit kan oplopen tot wel 30% warmteverlies! Het is dus een van de belangrijkste elementen om te isoleren in uw woning. Dakisolatie kan zowel van binnenuit als van buitenaf gebeuren. De keuze hangt voornamelijk af van het type dak.

 • Een plat dak dient van buitenaf te worden geïsoleerd. Hier kan dan namelijk een dampwerende laag worden aangebracht. Wanneer u de isolatie aan de binnenkant aanbrengt krijgt u te maken met vocht- en schimmelproblemen.
 • Een schuin dak kan zowel van binnenuit als van buitenaf worden geïsoleerd. Dit hangt voornamelijk af van het gebruik van de zolder. Wanneer u deze gebruikt en moeilijk bereikbaar is van binnenuit kunt u voor buitenisolering kiezen.                                               

Ramen en deuren

Ook via ramen en deuren kunt u veel warmte verliezen, zo’n 13%. Wanneer u ramen en deuren wilt isoleren dient u te rekening te houden met zowel de U-waarde als de R-waarde.

 • De U-waarde is een warmtedoorgangcoëfficiënt die bepaalt de hoeveelheid warmte die elk uur per m2 en per gemeten temperatuurgraad door een raam of wand verloren gaat, en wordt uitgedrukt in W/m2K.
 • De R-waarde is een warmteweerstand, gebaseerd op de dikte en warmtegeleidingcoëfficiënt van het materiaal, duidt het thermisch-isolerend vermogen van een materiaallaag aan en wordt uitgedrukt in m2K/W. Hoe hoger de R-waarde, hoe beter het materiaal isoleert.

Bij de isolatie van deuren speelt het materiaal de grootste rol. Houten deuren hebben bijvoorbeeld de grootste isolatiewaarde. Bij ramen dient er naast het materiaal ook rekening gehouden te worden met de ruitdikte. Hoogrendementsglas of tripple gas zal bijvoorbeeld veel beter isoleren dan enkel en dubbel glas.

Vloerisolatie

Een goede vloerisolatie zal niet alleen het warmteverlies in uw woning beperken, maar ook bijdragen tot een verhoogd comfort. Bij nieuwe woningen is dit tegenwoordig altijd voorzien,

maar bij bestaande woningen kunnen er heel wat problemen opduiken. Kies altijd een druk-vast isolatiemateriaal, want vloeren dienen om belopen te worden.

 • In nieuwbouwwoningen wordt altijd van bovenaf geïsoleerd, vaak met een PUR laag.
 • In bestaande woningen ligt het aan uw vloerconstructie hoe er geïsoleerd kan worden:
  • Vloer op volle grond: dit is de moeilijkste manier. U kunt vaak het beste de vloer uitbreken en deze terugplaatsen met een isolatie laag van onderen.
  • Kruipkelder: wanneer u een kruipkelder heeft kunt u deze het beste opvullen met bijvoorbeeld piepschuimbolltjes of EPS

Koudebruggen

Een koudebrug is een plaats in een constructie waar de isolerende laag rond de woning onderbroken wordt. Een koudebrug is dus eigenlijk synoniem voor een bron van warmteverlies, en geeft daarbij meestal ook aanleiding tot condensatie en schimmels. In elke woning zijn er een heleboel koudebruggen: de kepers in het dak, spouwankers, de draagconstructies boven ramen en deuren…

 

Muurisloatie

Muren kunnen op verschillende manieren geïsoleerd worden. Ze kunnen ofwel van buitenaf ofwel van binnenuit geïsoleerd worden. Eigenlijk is het altijd af te raden om uw muren van binnenuit te isoleren, tenzij u niet anders kan. Kies dus voor buitengevelisolatie, tenzij de buitenmuren geen spouw hebben of indien u geen toelating heeft om het uiterlijk van uw gevel te veranderen.

Kosten

 • Voor dakisolatie betaalt u tussen € 20 en € 30/m2, waarbij cellulair glas en hennep-isolatie het duurste zijn.
 • Buitengevelisolatie is een dure investering die kan oplopen tot € 100/m2 en altijd moet uitgevoerd worden door vakmensen, maar daardoor verfraait u uw woning en wordt deze opgewaardeerd.
 • Vloerisolatie met platen of korrels kost tussen € 7 en 15/m2, tenzij u cellulair glas kiest (€ 25/m2).
 • Muurisolatie met glas- of rotswol kost tussen € 10 en 15/m2 naargelang de dikte; piepschuim is het goedkoopst en cellulair glas kost meer dan € 20/m2.
 • De investering in hoog-rendementsbeglazing of super-isolerend glas hangt samen met eventuele aanpassingen aan het schrijnwerk en betaalt zich pas terug na 10 jaar, maar verhoogt meteen uw comfortgevoel.

Subsidies

Tussen 1 maart 2013 en 1 maart 2014 wordt het BTW tarief voor isolatie van woningen in Nederland verlaagd van 21% naar 6%. 

Begin met uw offerteaanvraag Isolatie