Beveiligingssysteem voor bedrijvenOntvang meerdere offertes voor bewaking en beveiligingsystemen
Beveiligingssysteem voor bedrijven
Ontvang meerdere offertes voor bewaking en beveiligingsystemen
Vergelijk & rust uw onderneming voor de beste prijs uit! Vergelijk & rust uw onderneming voor de beste prijs uit!

Beveiliging : Bewakingscamera wetgeving

Leestijd: 2 min

Met camerabeveiliging komen er tevens een aantal wetten en regels om de hoek kijken waar u rekening mee dient te houden. Het is niet altijd zomaar toegestaan om videobeelden op te nemen en het gebruik van deze beelden is tevens aan strikte regels gebonden.

Bewakingscamera wetgeving

Bewakingscamera wetgeving: privacywetgeving

De belangen van privépersonen wegen tegenwoordig zwaar. Dat is te merken op allerlei fronten en is tevens van toepassing op het maken van beelden met beveiligingscamera's. Allereerst dient het maken van videobeelden met een vaste beveiligingscamera altijd duidelijk aangekondigd te worden. Als daaraan voldaan wordt is het toegestaan om te filmen.

Bij het gebruiken van de beelden heeft u te maken met het portretrecht, waardoor het vertonen van de beelden ook weer aan regels gebonden is. U mag bijvoorbeeld beelden van een inbraak delen met de politie. De politie heeft dan alle vrijheid om deze videobeelden te benutten om de daders op te sporen. Plaatst u de beelden echter zelf op het internet in een poging de daders te achterhalen, dan maakt u inbreuk op het recht van de privacy en bent u zelf strafbaar. Het maken van videobeelden op het werk, wat niet geldt als een openbare - maar een besloten ruimte, mag doorgaans niet en wordt alleen in uitzonderlijke gevallen toegestaan.

Verschil publiek - en privaat cameratoezicht

Op het gebied van cameratoezicht valt een onderscheid te maken in publiek en privé (privaat) toezicht.

  • Publiek toezicht:  dit betreft cameratoezicht door de overheid op openbare plekken, zoals bijvoorbeeld in de binnenstad of op een station. Het toezicht heeft als doel de openbare orde te handhaven.
  • Privaat toezicht: dit betreft het toezicht waar u als bedrijfsleider mee te maken heeft. Een bedrijf dat cameratoezicht toepast binnen het bedrijf of op het bedrijfsterrein dient rekening te houden met de wet bescherming persoonsgegevens. De noodzaak van het gebruik van beveiligingscamera's dient aangetoond te worden en het doeleinde van het opnemen van videobeelden moet duidelijk worden omschreven. U mag bijvoorbeeld geen andere gebouwen of de openbare weg in beeld brengen, maar enkel in beeld brengen waar uw bedrijf verantwoordelijk voor is.

Voordat u besluit tot het aanschaffen van beveiligingscamera's is het dus belangrijk om u goed te laten informeren over uw rechten en plichten met betrekking tot het gebruik van camera's. Mag u überhaupt wel videobeelden vastleggen? En, zo ja, waar dient u allemaal rekening mee te houden? Zorg ervoor dat u een antwoord op deze vragen heeft, voordat u een beveiligingscamera aanschaft.